بهبود تراز تجاری چگونه به بازار ارز کمک می‌کند؟

کسری تراز پرداخت‌ها یکی از عوامل موثر بر بازار ارز است و هر نوع بهبود در تراز تجاری می‌تواند به تعدیل این بازار کمک کند.

کد خبر : ۱۷۱۶۷۴

به گزارش ایبنا، بر اساس جدیدترین آمار گمرک، ارزش صادرات ایران در ۱۰ ماهه امسال نسبت به مدت مشابه ساله گذشته افزایش ۱۸ درصدی داشته و حجم تجارت خارجی کشور به حدود ۱۰۴ میلیارد دلار رسیده است.

در این مدت ۱۰ ماهه ۵۷.۸ میلیارد دلار برای واردات کالا‌های اساسی و دارو، تجاری و بازرگانی و خدمات صورت گرفته است و بخش اعظمی از نیاز‌های ارزی کشور تاکنون پوشش داده شده است.

با این وجود بر اساس این آمار‌ها همچنان تراز تجاری کشور منفی است و همین امر بدان معناست که بخشی از متقاضیان ارز برای خرید ارز‌های عمده می‌بایست به بازار غیررسمی مراجعه کنند و یا در صف انتظار برای تخصیص ارز بمانند که این افزایش تقاضا افزایش قیمت را هم به دنبال دارد.

بهبود تراز تجاری چگونه به بازار ارز کمک می‌کند؟

البته اگر به میزان تجارت خارجی صورت گرفته، معاملات فروش نفت را هم بیفزاییم، آنگونه که محمدرضا فرزین برآورد کرده، تجارت ده ماهه کشور بیش از ۱۴۰ میلیارد دلار بوده است و سهم این تجارت در تولید ناخالص داخلی کشور نشان می‌دهد اقتصاد ایران با وجود تحریم‌های گسترده، یک اقتصاد باز با حجم تعاملات گسترده بین المللی است.

بهبود تراز تجاری چگونه به بازار ارز کمک می‌کند؟

با این وجود بررسی برسی آمار‌ها از سال ۱۳۸۰ تا سال ۱۴۰۱ نشان می‌دهد در تمامی این سال ها، حساب جاری بدون نفت کشور منفی بوده است که به معنای فزونی ارزش واردات بر ارزش صادرات غیرنفتی است.

نکته دیگری که از آمار‌های بانک مرکزی به دست می‌آید این است که در دو دهه اخیر خالص خروج سرمایه در بیشتر سال‌های این دوره منفی است.

برآیند این دو مورد، کسری تراز پرداخت‌های کشور در تمامی این سال‌ها را به همراه داشته و عملاً این درآمد‌های نفتی است که نقش جبرانی را بازی کرده است.

بر این اساس، استفاده از ذخایر ارزی حاصل از فروش نفت در سال‌های اخیر به اهرمی برای تنظیم تراز تجاری ایران تبدیل شده تا کسری‌ها در مسیر تجارت کشور برداشته شود؛ به همین دلیل درآمد‌های ناشی از فروش نفت نتوانسته به عنوان یک پشتوانه ارزی بالا برای کشور مورد استفاده قرار گیرد.

 

بهبود تراز تجاری چگونه به بازار ارز کمک می‌کند؟

معضل خام فروشی برای درآمد‌های ارزی

یکی از نکاتی که همواره مسئولان و فعالان اقتصادی در دهه‌های اخیر بر آن تاکید دارند، کاهش خام فروشی و ایجاد زنجیره ارزش در بخش‌های مختلف اقتصادی است تا ارزآوری کشور با این شیوه تقویت شود، اما آمار‌ها نشان می‌دهد که همچنان کشور توفیق چندانی در این امر نداشته و حجم بالای کالای صادراتی موید آن است که میانگین قیمت پایین هر تن کالای صادراتی در مقایسه با هر تن کالای وارداتی است.

این امر می‌تواند نشان دهنده صادرات کالا‌های با ارزش افزدوه پایین (حجم بالای خام فروشی) و واردات کالا‌های با ارزش افزوده بالا باشد که خود دلیلی بر فزونی مصارف ارزی بر منابع ارزی است.

شاهد این مدعا را می‌توان در تجارت ۱۰ ماهه کشور یافت؛ در این مدت ۱۲۷ میلیون و ۳۹۶ هزار تن انواع کالا به ارزش ۴۷ میلیارد و ۷۵۵ میلیون دلار از کشور صادر شده است و در مقابل میزان واردات ۳۰ میلیون و ۷۸۳ هزار تن و ارزش آن ۵۶ میلیارد دلار بوده است.

این آمار به آن معناست که میزان حجمی صادرات غیرنفتی کشور بیش از چهاربرابر واردات آن بوده، اما از نظر ارزشی ۸ میلیارد و ۲۴۵ میلیون دلار ارز کمتری نصیب کشور شده است.

نقش کم اظهاری در بروز تراز تجاری منفی

البته نباید نقش کم اظهاری را در بروز تراز تجاری منفی در کشور نادیده گرت؛ کم اظهاری در صادرات یکی از آسیب‌هایی است که در سال‌های گذشته به دنبال اعمال نرخ‌های دستوری در بازار ارز رخ داده و بررسی‌ها نشان می‌دهد فقط در یک سال ۵ میلیارد دلار کم اظهاری صورت گرفته و منابع حاصل از صادرات به کشور بازنگشته است.

از این رو یکی از برنامه‌هایی که دولت چهاردهم برای کاهش رانت‌های ناشی از ارز چندنرخی در پیش گرفته، حذف تدریجی ارز نیمایی و ایجاد بازار شفاف و کارآمد ارز تجاری است که می‌تواند از مفاسدی که در نرخ‌های متعدد ارز خصوصا در ارز نیمایی برای برخی واردکنندگان با استفاده از بیش‌اظهاری واردات و صادرکنندگان با کم‌اظهاری واردات نهفته است، به شدت کاسته و در نهایت به صفر متمایل کند.

نگاهی به بررسی پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی در زمینه کم اظهاری در صادرات ایران بیان می‌کند که کم اظهاری صادرات یکی از روش‌های فرار سرمایه است که همزمان می‌تواند پولشویی و فرار مالیاتی نیز تلقی شود.

منبع: ایرنا

منبع خبر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *