عسل همواره یکی محبوبترین خوراکیهای آشپزی و در عین حال داروی تسکین بسیاری از بیماریها بوده است. در سرتاسر کره خاکی نیاکان ما از مزایای عسل به خوبی آگاه بودند. نخستین کاربردهای شناخته شده عسل در درمانهای دارویی به حدود ۴۰۰۰ سال پیش بر روی لوحههای سنگی بر جای مانده از اقوام سومری باز میگردد.
عسل طبیعی تقریبا حدود ۳۰٪ از درمانهای دارویی سومریان را در بر میگرفت.
در هند، عسل یکی از مهمترین عناصر طب کهن و سنتی هندوها یعنی سیدها و آیوروداست.
در مصر باستان کاربرد آن برای درمان بیماریهای پوستی و چشمی، و همچنین به عنوان مرهمی طبیعی بر روی زخمها و سوختگیها استفاده میشد. فرهنگهای دیگر نیز از عسل برای اهداف دارویی گوناگون بهره میبرند.
امروزه عسل کانون توجه بسیاری از تحقیقات علمیِ جوامع پزشکی قرار گرفته تا تصورات نیاکان ما را در ارتباط با کاربردهای فراوان عسل بررسی و اثبات نمایند. بیائید قبل از خرید عسل طبیعی با هم نگاهی به این موارد بیاندازیم.
عسل و فواید آن بر سلامت
-
عسل برای خون شما مفید است.
عسل تاثیرات مختلفی بر روی بدن دارد و این امر بستگی به نوع مصرف شما دارد. اگر عسل را با آب ولرم مخلوط کرده و بنوشید، تاثیرات بسیار مفیدی بر روی تعداد گلبولهای قرمز موجود در خون دارد.
گلبولهای قرمز خون مسئول انتقال اکسیژن موجود در خون به بخشهای مختلف بدن هستند. عسل محلول در آب ولرم میزان هموگلوبینهای خون را افزایش میدهد، هموگلوبینهایی که مانع کمخونی میشوند.
کم خونی ناشی از فقر آهن هنگامی بروز میکند که میزان آهن موجود در برنامه غذایی یا جذب آن کافی نیست و ظرفیت انتقال اکسیژن موجود در خون به کمتر از حد معمول کاهش یابد.
کمشدن ظرفیت اکسیژنرسانی منجر به خستگی مفرط، تنگی نفس و گاهی افسردگی و مشکلات دیگر میشود. عسل با ایجاد ظرفیت برای انتقال اکسیژن خون، این قبیل مشکلات را خنثی میکند.
اکسیژن کافی در خون حقیقتا مهم است زیرا تعیین کننده سطح سلامت بدن است و سهولت بازسازی سلولهای بدن در گرو میزان اکسیژن موجود در خون است. تحقیقات اولیه در این زمینه نشان از تاثیرات مثبت عسل روی بیماری فشار خون یا فشار خون بالاست. به طور سنتی، عسل را برای کاهش تاثیرات منفی افت فشار خون یا فشار خون پایین مصرف میکردند.
همچنین شواهدی مقدماتی دال بر اینکه عسل مانع از کم شدن تعداد گلبولهای سفید خون در بیمارانی که متحمل شیمیدرمانی هستند وجود دارد.
در آزمایشی که بر روی تعداد محدودی از بیمارانِ متحمل شیمیدرمانی که با خطر کمبود گلبولهای سفید خون مواجه بودند صورت پذیرفت، مشخص شد که در ۴۰٪ از آنها بعد از مصرف روزانه ۲ قاشق چایخوری عسل در طی دوره شیمیدرمانی خطرعود کمبود گلبول سفید خون از بین رفته است.
-
عسل سالمتر از شکر است.
در ارتباط با تاثیرات منفی شکر سفید بر روی بدن سخن فراوان است. عسل جایگزینی فوقالعاده برای شکر است که هم شیرین و هم سالم است. گرچه ساختار شیمیایی عسل حاوی قندهای ساده میباشد اما این ساختار کاملا متفاوت از ترکیبات شکر سفید است.
عسل حدود ۳۰٪ گلوکز و ۴۰٪ فراکتوز یعنی دو عنصر تکقندی یا قند ساده، با ۲۰٪ قندهای پیچیده دارد. عسل همچنین حاوی دکسترین و فیبر نشاسته میباشد. این ترکیب به تعدیل میزان قند خون کمک شایانی میکند.
-
عسل برای افرادی که یوگا انجام میدهند، مفید است.
مصرف عسل ترکیبات شیمیایی خونِ افرادی که به تمرینات یوگا مبادرت میورزند را متعادل میسازد و مصرف عسل اکیدا به آنها توصیه میشود.
مصرف مرتب عسل انرژی بیشتری به سیستم شیمیایی بدن میبخشد.
در صورتی که مقداری عسل را در آب ولرم حل کنید و صبحها پیش از شروع حرکات یوگا میل کنید، عملکرد سیستم شیمیایی بدن را تقویت میکند.
-
عسل از خواص ضدباکتریایی و ضدعفونی کنندگی برخوردار است.
مصرف عسل موجب تشدید خواص داروهای ضدباکتریایی، تقویت عملکرد پادتنها و ایستادگی در برابر فعالیتهای میکروبی مضر میشود.
مطالعات متعددی در زمینه تاثیرات عسل در درمان زخمها صورت پذیرفته است. یکی از این مطالعات نشان داد که خاصیت دارویی عسل زخم را دستخوش فرایند پاکسازی ویژهای میکند، یعنی باکتریهای موجود در زخم شرکتکنندگان را به طور کامل از بین میبرد.
در مطالعهای دیگر روند درمان جراحات و زخم پای ۵۹ نفر از شرکت کنندگان که ۸۰٪ آنها به درمانهای متعارف پاسخ مثبت نشان نداده بودند، با استفاده از عسل خام از سر گرفته شد. زخمهای تمام بیماران به استثنای زخمهای یک بیمار بهبود یافتند. علاوه بر این، زخمهای عفونی بعد از یک هفته عسل درمانی استریل شدند.
در طب سنتی، یکی از مزایای استفاده از عسل، درمان عفونتهای دستگاه تنفسی است. مصرف روزانه عسل مشکلاتی از قبیل تنگی نفس و خلط بیش از حد گلو را برطرف میکند.
همچنین تحقیقات بالینی اثبات میکند که عسل طبی، عوامل بیماریزایی که ناقل آن غذاها هستند را از بین میبرد از جمله این بیماریها میتوان به باکتری روده و تیفوئید اشاره کرد.
همچنین اثبات شده که عسل مقاومت باکتریایی را در هم میشکند تا بدن در برابر آنتیبیوتیکها ایستادگی نکند. محققان دریافتند که عسل در درمان عفونتهای حاد ناشی از زخمهای باز و عفونتهای ناشی از خاک تاثیرات مثبتی نشان میدهد.
عسل به طرق مختلف به مبارزه با عفونتها پرداخته و شرایط را برای افزایش مقاومت عوامل بیماریزا دشوار میکند. آنتیبیوتیکها، عموما باکتریهای در حال رشد را هدف گرفته، به آنها این شانس را میدهند تا دست از مقاومت بردارند.
همچنین مشخص شده عسل آنچه تعامل باکتریایی خوانده میشود را در هم گسیخته و همین امر موجب کاهشِ شدت خاصیت بیماریزایی باکتریها شده و برای آنتیبیوتیکها مجال تاثیرگذاری فراهم میآورد.
-
عسل یک خوراکی انرژیزاست.
یکی از مهمترین کاربردهای عسل در طب سنتی انرژیزایی بیدرنگ آن است. همانطور که در بالا ذکر شد، عسل حاوی انواع مختلفی از مولکولهای قند و به طور خاص گلوکز و فراکتوز میباشد. به هرحال، بر خلاف شکر سفید که فراکتوز و گلوکز ترکیب میشوند و قند را میسازند و فرایند هضم آنها نیز مراحل بیشتری را طی میکند، در عسل این دو مولکول شکر از یکدیگر جدا هستند. بدین ترتیب، گلوکز نقش منبع انرژیزا را بر عهده دارد.
انجمن ملی عسل ایالات متحده اکیدا مصرف عسل را توصیه میکند زیرا عسل حاوی مقادیر کمی از انواع مختلف ویتامینها و مواد معدنی میباشد. فهرستی از این مواد شامل: نیاسین، ریبوفلاوین، اسید پانتوتنیک، کلسیم، مس، آهن، منیزیم، منگنز، فسفر، پتاسیم و روی میشود.
-
عسل به هضم غذا کمک میکند
عسل موجب کاهش یبوست، نفخ و گاز معده میشود و از اینکه ملینی ملایم است از آن سپاسگزاریم. همچنین عسل سرشار از خواص پروبیوتیک یا باکتریهای مفید از قبیل bifido bacteria و lactobacilli است که در هضم غذا، تقویت سیستم ایمنی بدن و کاهش آلرژی موثرند.
عسل را جایگزین شکر مصرفی خود نمائید تا تاثیرات مواد سمی تولید شده توسط قارچها در روده را کاهش دهید .
-
عسل با عفونتهای پوست سر و انواع عفونتهای جلدی مبارزه میکند.
همچنین عسل فواید بیشماری برای سلامت پوست سر و بدن دارد. در یک تحقیق مختصر که بر روی ۳۰ بیمار به بررسی تاثیر عسل در درمان چربی نابهنجار پوست و شوره سر پرداخت، از شرکتکنندگان درخواست شد تا عسل خام رقیق را هر یک روز در میان با ملایمت بر روی نقطهای که ناهنجاری پوستی قرار دارد به مدت ۲ تا ۳ دقیقه بمالند.
عسل باید پیش از شستن به مدت ۳ ساعت روی منطقه ناهنجاری پوستی باقی میماند. با این شیوه درمان در تمامی بیماران نشانههای بهبودی نمایان شد. از شدت خارش کاسته شده بود و لایههای متلاشی شده نسوج سلولی در طی یک هفته خوب شدند، در عین حال جراحات و زخمها در طی دوهفته از بین رفتند. ریزش موی بیماران نیز بهبود یافته بود. بعلاوه، بیمارانی که این شیوه درمانی را برای مدت شش ماه و یک بار درهفته ادامه دادند، به هیچ وجه بیماریشان دوباره عود نکرد.
-
عسل به خواب عمیق و صحیح در کودکان کمک میکند.
نتایج مقدماتی از چندین تحقیق نشان میدهد که عسل موجب بهبود کیفیت خواب در کودکان میشود. با توجه به اظهار نظر والدین، تحقیقات منتج به این شد که عسل موجب کاهش سرفههای شبانه کودکان شده و همین امر خواب عمیقتر و آرامتری را برای کودکان در پی دارد.
تذکرات شایان ذکر در مورد عسل:
- عسلهایی که رنگ تیرهتری دارند از خواص آنتیاکسیدانی قویتری برخوردارند. عسل فاسد نمیشود و در صورتی که درب ظرفی که عسل را در آن نگه میدارید به خوبی ببندید تا هوایی داخل آن نشود، امکان نگهداری آن برای مدت طولانی وجود خواهد داشت. در واقع باستانشناسان در مقبره فراعنه در مصر باستان واقع در شهر Thebes و در مقبره Tutankhamen چندین و چند شیشه مهر و موم شده عسل یافتند. اما هیچ اطلاعاتی مبنی بر اینکه باستانشناسان با آن همه شیشه عسل چه کردند، در دست نیست!
- به کودکان زیر ۱۲ ماه نباید عسل داده شود زیرا این خطر وجود دارد که عسل حاوی تخم قارچِ باکتری بوتولیسم باشد و منجر به مسمومیت غذایی حاد در نوزادان شود. این تخمهای قارچ در ذرات گرد و غبار و خاک یافت می شوند و ممکن است به نوعی به عسل راه یابند. سیستم ایمنی بدن نوزاد هنوز آمادگی مقابله با چنین عفونتهایی را پیدا نکرده است.
- نکتهای دیگر که باید به خاطر بسپارید این است که عسل برای افراد مبتلا به دیابت تفاوت چندانی با شکر سفید ندارد. هم عسل و هم شکر سفید میزان قند خون را افزایش داده و در صورت مصرف عسل از سوی این بیماران باید درمان مشابهی با مصرف شکر برای آن در نظر گرفت.
کاربردهای عسل در سیدها و آیورودا
احتمالا هیچکس مانند هندیها چنان ژرف درباره مزایای عسل کنکاش نکرده است. عسل موهبت طبیعت به بشر تلقی میشد و از ترکیبات ضروری در هر آشپزخانهای به حساب میآمد.
عسل بخش مهمی از برنامه غذایی همه افراد بالای ۱۲ ماه را تشکیل میدهد. آنها عسل را خوراکی قابل هضمی تلقی میکنند و معتقدند که به آسانی در بدن انسان هضم میشود. یکی از کاربردهای عسل در سیدها و آیورودا، استفاده دارویی از آن است.
هنگامی که دارویی با عسل مخلوط میشود، با سرعت و سهولت جذب بدن شده و در کل سیستم بدنی و گردش خون تاثیرگذار است. همچنین گفته میشود که عسل خاصیت دارویی خود را حفظ میکند و تاثیرات آن برای مدتها باقیست.
عسل در متون سیدها برای درمان موارد مرتبط با ushna (در ترجمهای آزاد، آتش معنا میدهد) از قبیل ترشحات مخاطی بیش از حد، استفراغ، مشکلات گاز معده و از بین بردن آلودگیهای خونی تجویز میشد.
متون سیدها به معرفی هفت نوع متفاوت عسل میپردازد که این تفاوت بر حسب مکانیست که عسل از آن جمع شده، عسلی که از جنگلهای انبوه کوهستانی جمعآوری شده با عنوان عسل کوهی یا عسل کوهستانی شناخته میشود و گفته میشود که دارای ارزشمندترین خواص دارویی است.
اعتقاد بر این است که شهدی که زنبورها جمع کرده و این نوع عسل را میسازند خواص گیاهان دارویی بسیاری را در خود جای داده است.
روش های درمانی و کاربردهای سنتی عسل
آب عسل
۳-۱ قاشق چایخوری عسل با یک لیوان آب که به دمای اتاق رسیده، دوبار در روز مصرف شود تا نسوج بدن تقویت شده و از ضعف سیستم عصبی کاسته شود.
۳-۱ قاشق چایخوری عسل با یک لیوان آب ولرم، بیدرنگ خاصیت انرژیزایی خود را نشان میدهد و به کنترل وزن کمک شایانی مینماید.
همچنین بخوانید: فواید آب و عسل برای سلامتی
استعمال موضعی
در صورتی که عسل را بر روی خراشهای پوستی بمالید، به سرعت آن را التیام بخشیده و اسکار را به حداقل میرساند.
فواید عسل و لیمو
به مقدار مساوی عسل و آب لیموی تازه را به صورت موضعی مانند ماسک به مدت ۲۰ دقیقه روی صورت خود ماساژ دهید و این کار را دو بار در روز انجام دهید تا لکههای سیاه از روی صورتتان محو شوند.
حفظ سلامت قلب
آب یک عدد انار تازه را بگیرید و۱ قاشق سوپخوری عسل به آن بیافزایید.
هر روز صبح ناشتا بنوشید.
با سوزنی بلند، سوراخی درون خرما ایجاد کنید. درون آن را با عسل پر کنید و دوبار در روز و هر بار ۲ تا ۴ عدد خرما میل کنید.
عسل علاج سرماخوردگی
اگر از عوارض جانبی سرماخوردگی رنج میبرید یا از آن دسته افرادی هستید که هر روز صبح که بیدار میشوید بینی شما کیپ است، مصرف چریش(یاس بنفش هندی)، فلفل و زردچوبه تا حد بسیار زیادی به شما کمک خواهد کرد.
در اینجا به چند نمونه از روشهای درمانی اشاره میکنیم:
گزینه۱: ۱۰ الی ۱۲ عدد دانه فلفل را به خوبی بکوبید و اجازه دهید یک شب در ۲ قاشق چایخوری عسل خیس بخورد. (۸ الی ۱۲ ساعت) صبح دانههای فلفل را خورده و البته به خوبی بجویید. شما میتوانید کمی زردچوبه به عسل اضافه نمائید. |
گزینه ۲: برگهای چریش را آسیاب کنید، به حالت خمیری در آورید و به صورت گلولههای کوچکی گرد کنید و گلولهها را درون عسل بیاندازید و صبح به صورت ناشتا مصرف کنید. تا ۶۰ دقیقه بعد از خوردن آن به هیچ وجه چیزی نخورید تا چریشها از دستگاه گوارش عبور کنند. این گلولههای آغشته به عسل برای درمان آلرژیهای پوستی و خوراکی نیز سودمند است. چریش از خواص دارویی فراوانی برخوردار است و این نوع آن بسیار سودمند است. اگر برگهای چریش معمول برایتان بسیار تلخند، شما میتوانید از برگهای نازکتر و لطیفتر آن استفاده کنید. |
معجون هندوانه، زنجبیل و نعناع ترکیبی خنک کننده
دستورالعملی خنک کننده با عسل و هندوانه، فوقالعاده برای ماههای فصل تابستان
مواد لازم:
- ¼ هندوانه
- ۱ تکه سه سانتی زنجبیل
- ¼ فنجان برگ نعنای تازه
- نمک برای مزهدار کردن
- پودر فلفل سیاه برای مزهدار کردن
- ۳ قاشق سوپخوری عسل
طرز تهیه:
- هندوانه را پوست کنده، دانههایش را جدا کنید و خرد کنید. تکههای خرد شده را درون مخلوط کن بریزید.
- زنجبیل را پوست کنده، له کرده و درون مخلوط کن بریزید.
- برگهای نعناع، نمک، پودرفلفل و عسل را هم درون مخلوط کن بریزید.
- همه مواد را با هم مخلوط کنید تا نرم شوند. مواد را از صافی عبور دهید.
شربت بدست آمده را درون لیوانها بریزید و سرو کنید.
حسن ختام این مقاله را به حقایقی چند درباره عسل و زنبورها اختصاص میدهیم:
در حدود ۲۵۰۰۰ گونه زنبور شناخته شده در جهان وجود دارد که در کمال تاسف برخی از این گونهها در خطر انقراض قرار دارند.
تقریبا ۸۰٪ از خوراکیهای موجود در سوپرمارکت در نتیجه گردهافشانی زنبورها تهیه میشود.
نخستین پیشینه جمعآوری عسل از سوی بشر به ۶۰۰۰ سال پیش از میلاد باز میگردد! این پیشینه بر اساس نقش و نگارهای بدست آمده از غارها و بویژه غار عنکبوتی در والنسیای اسپانیا جمعآوری شده است.
هر زنبور باید ۱۰ میلیون بار سفر و کاوش کرده تا شهد جمع کند یا معادل ۱.۵ دور چرخش دور زمین تا بتواند معادل ۵۰۰ گرم عسل تهیه کند.